Tudástár

Összegyűjtöttünk neked több száz vásárlónk kérdései alapján mindent,
amit az intimkehelyről tudnod kell

Használattal kapcsolatos kérdések

AZ INTIMKEHELY FELHELYEZÉSE

1kezmosas

MOSS ALAPOSAN KEZET
HASZNÁLAT ELŐTT

Mint minden intimhigiéniás eszköz használata esetén, így az intimkehelynél is nagyon fontos, hogy alaposan kezet moss, mielőtt hozzányúlsz.

2pozicio

VÁLASZD KI A 
KÉNYELMES POZÍCIÓT

A felhelyezéshez érdemes kitapasztalnod a számodra legkényelmesebb pozíciót. Ülhetsz, állhatsz, guggolhatsz, egyénfüggő, hogy mi a legkényelmesebb pozíció a felhelyezéshez. Kezdő intimkehely használóknak a guggolás szoktuk javasolni.

3ellenorzes

PRAKTIKUS
ELLENŐRZÉS

Akkor van jól a helyén az intimkehely, ha könnyedén megtudod forgatni a hüvelyedben. Ez most furán hangzik, de hidd el, tényleg így van: ha nem forog el a hüvelyedben gond nélkül az intimkehely, akkor kényelmetlen lesz számodra és szivárogni fog. Fog meg a szárát és kezd el csavarni, majd ha akadálymentesen elforog benned a kehely, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól helyezted fel.

Minden menstruációs ciklus megkezdésekor fontos, hogy sterilizáld az intimkelyhedet. A menstruációd alatt nem szükséges minden kivételkor sterilizálnod a kelyhet, elég ha csak leöblíted meleg vízzel, majd a ciklus végén kiforralod.

HAJTOGATÁSI TECHNIKÁK

Mit jelent a hajtogatás?

Az intimkehely felhelyezéséhez először össze kell hajtanunk a puha kelyhet valamilyen formában. Azért fontos a hajtogatás, mert minden nőnek más és más hajtogatási technika kényelmes. Neked is érdemes kipróbálnod többet és a végén kiválasztani azt, amelyikkel a leggyorsabb és kényelmesebb a felhelyezés. Mi összegyűjtöttük neked ide a legnépszerűbb technikákat.

A LEGNÉPSZERŰBB: C betű hajtogatás:

 1. Nyomd össze a kelyhet az egyik oldalról a lenti első kép szerint.
 2. Ezután hajtsd félbe a kelyhet, két oldalról összenyomva (második kép).
 3. Majd ebben a pozícióban tudod felhelyezni. A nők 90%-a ezt a módszert használja, valószínűleg neked is ez lesz a legkényelmesebb.
 4. Videós segítség picivel lejjebb!

FELHELYEZÉS MAGASSÁGA

A kelyhet nem szabad olyan magasra felhelyezni mint a tampont, mert ekkor szivároghat, azonban túl alacsonyra sem érdemes helyezni, hisz ekkor -ritkább esetben- kintebb csúszhat, vagy épp ellenkezőleg, a kilógó szár miatt tolódhat bentebb a mozgás során.

A túl magasra helyezett kehely azért tud szivárogni, mert ekkor a kehely a méhnyakra rácsúszik, vagy mellé kerül, ahelyett, hogy a hüvely falához simulna és a megfelelő helyen fogná fel a menstruációs váladékot.

A túlzottan alacsonyra helyezett kehely azért vezethet szivárgáshoz, mert a kilógó kehely ha a mozgás során fentebb kúszik, a nem megfelelő felhelyezés miatt “nem zár” rendesen.

A megfelelő pozíció megtalálása egyáltalán nem nehézkes, ahogyan egy tampon estében, úgy itt is könnyen kitapasztalható, begyakorolható. A HölgyElőny útmutatása az, hogy a kehely és a hozzá tartozó szár (fogóka) találkozási pontja pont a szeméremcsont fölé kerüljön (álló helyzetben történő felhelyezés esetén).

Helyes:

Helytelen:

Helytelen:

A maximális kényelmed érdekében, vágd a megfelelő hosszra a fogantyúját az intimkehelynek:

Miután kibontod az intimkelyhedet, látni fogod, hogy van egy kis fogantyú a kehely zárt végénél. Ez a fogantyú a könnyebb kivételben lesz a segítségre. Alaphelyzetben minden intimkehely ugyanolyan hosszú fogantyúval érkezik. Ahhoz, hogy kényelmesen tudd használni az intimkelyhedet, az első pár használat után vágd a megfelelő méretre ezt a fogantyút. Figyelj oda, hogy a levágásnál ne sérüljön meg a kehelynek a többi része!

Szivárgást tapasztalsz?

Ne aggódj, ez normálisnak mondható az első pár alkalommal. Minden nőnek ki kell tanulnia a tökéletes felhelyezést és amíg nem jössz bele teljesen, addig bizony előfordulhat, hogy szivárogni fog a kehely. Ez semmiképpen nem a kehelynek a hibája, egyszerűen csak gyakorolni kell a felhelyezést. A kehely úgy lett kialakítva, hogy mechanikailag lehetetlen a szivárgás, ha megfelelően lett felhelyezve és jó méretet választottál. Ha kicsi vagy nem jól lett felhelyezve, akkor pedig természetes, hogy szivárogni fog. Ügyelj arra, hogy a felhelyezés után a kehely könnyedén forgatható legyen a hüvelyben. Ha ez teljesül, akkor nem szabad szivárognia!

100%

szivárgásmentes az intimkehely

A KEHELY ELTÁVOLÍTÁSA, ÜRÍTÉSE

1.LÉPÉS: Moss alaposan kezet szapannal! Öblítsd le a kezedet és töröld szárazra.
2.LÉPÉS: Helyezkedj el a számodra kényelmes pozícióba. A legtöbben a guggolást vagy WC-re ülés választják, tapasztald ki, hogy számodra mi a kényelmesebb.
3.LÉPÉS: A hüvelyedbe felnyúlva hasonlóan, mint ahogy a tampon távolítanád el, nyúlj fel és fogd meg az intimkehely fogantyúját / szárát. Finom mozdulatokkal húzd egy kicsit lejjebb/kijjebb a hüvelyedben a fogantyú segítségével az intimkelyhet. Amikor már eléred a szár végét, akkor nyomd össze az intimkehely legalját, hogy megszűnjön a gyenge vákuum, ami a helyén tartja. Így már könnyedén elfogod tudni távolítani oldalirányú mozdulatokkal a kelyhet. Ne aggódj, ha elsőre egy kicsit nehéz vagy hosszadalmas az eltávolítás. Könnyedén bele fogsz jönni már a harmadik menstruációd idején. Vezetni se 2 nap alatt tanul az ember, ezt is gyakorolni kell!

Milyen gyakran kell üríteni az intimkelyhet?

A vérzésed erősségétől függően 4-8 óránként érdemes lehet ürítened a kelyhet. Ha nincs erős vérzésed, 8 órát könnyedén elvagy az intimkehellyel, ami valljuk be, megváltás lesz a tamponhoz képest!

További kérdések:

Küzdök az intimkehely eltávolításával, mit tegyek?

Kérlek vedd figyelembe, hogy csak simán az intimkehely kifelé húzása nem a legkellemesebb módszer az eltávolításra. Ha csak simán húzod kifele a kelyhet, akkor az fájdalmas és kellemetlen lehet. A megfelelő eltávolítási módszer az, hogyha összenyomod az intimkehely alját, pontosan a szára / fogantyúja fölött. Ekkor az intimkelyhet helyén tartó vákuum megszűnik, így az eltávolítás könnyedén menni fog.

Ha így is nehézségekbe ütközöl az eltávolítás során, akkor sem kell pánikba esned. Ki fog jönni belőled, könnyedén 🙂 Próbálj meg relaxálni, nyugodj meg és engedd, hogy ellazulj egy kicsit. Próbáld meg újból az eltávolítást pár perccel később és figyelj arra most is, hogy ne csak húzd a kelyhet, hanem nyomd össze a legalján, hogy megszűnjön a vákuum.

Nehéznek találom az intimkehely használatát, mit tegyek?

Ha először használsz intimkelyhet, akkor annak van egy bizonyos tanulási folyamata. Első alkalommal nehéznek tűnhet a felhelyezés, kivétel, de legkésőbb a harmadik menstruációs időszakra teljesen hozzászoksz és imádni fogod. Egyszerűen csak bele kell tanulnod a pontos felhelyezés és a kényelmes kivétel módszerébe és onnantól kezdve sokkal egyszerűbbé teszi majd az életedet!

Egy a lényeg: soha többé nem kell majd kényelmetlen tampont vagy betétet használnod ha egy pici türelemmel vagy az intimkehely kapcsán. Nem kell tehát aggódnod, ha elsőre nehezen megy, ez normális. Hamarosan bele fogsz jönni, mint mindenki :)

Méretválasztási útmutató

lmeret

Nagy (L) méret

A Nagy (L) méretet akkor kell választanod, ha:

 • elmúltál már 35 éves és rendszeres szexuális életet élsz 
  VAGY
 • szültél már természetes, vaginális úton

A nők döntő többsége a nagy méretet választja és jól is jár vele. Ha szültél már természetes úton, akkor nem kérdés, hogy a nagy méretre van szükséged. Azonban előfordulhatnak olyan esetek, hogy ha nem szültél természetes úton, de már elmúltál 35 éves és nem élsz rendszeres szexuális életet, akkor a kisebb méretre van szükséged – noha ez nagyon ritka eset.

Méretek:

lmeretSzélesség: 47 mm
Magasság: 75 mm
Űrtartalom: 37 ml

smeret

Kis (S) méret

A Kis (S) méretet akkor kell választanod, ha:

 • fiatalabb vagy, mint 35
  ÉS
 • nem szültél még természetes úton

A kisebb méretet 35 éves kor alatt kell választani és nagyon fontos, hogy csak olyan esetben válaszd ezt, ha nem szültél még gyermeket természetes úton. Ha szültél már vaginális úton és ennek ellenére a kisebbik méretet választod, akkor előfordulhat, hogy szivárogni fog majd a kehely, mert méretéből fakadóan kicsi lesz számodra, ezért nem ajánljuk.

Méretek:

lmeretSzélesség: 47 mm
Magasság: 75 mm
Űrtartalom: 37 ml

Tisztítással kapcsolatos kérdések

Az intimkelyhed tisztítása 3 különböző helyzetre bontható:

napközben

1. NAPKÖZBEN
ÜRÍTÉSKOR

Munkahelyen, iskolában, kirándulás közben is könnyedén tisztán tarthatod.

otthon

2. OTTHON
ESTE

A nap végén otthon, kényelmesen ki tudod tisztítani egész napos használat után

ciklus

3. CIKLUS ELŐTT
ÉS UTÁN

Minden menstruációs ciklus elején, végén ki kell forralni a kelyhedet az útmutató szerint.

1. NAPKÖZBENI TISZTÍTÁSnapkozben

Ha úton vagy napközben – például iskolában, munkahelyen, kiránduláson – akkor érdemes magaddal vinni egy fél literes műanyag üveget tiszta vízzel. Ürítéskor csak öblítsd le ezzel a kelyhet és már kész is vagy. Ha nincs lehetőséged arra, hogy vigyél magaddal vizet, vagy épp elfelejtetted, akkor sincs semmi gond: fogj meg egy zsepit vagy WC papírt és töröld szárazra a kelyhedet. Arra figyelj, hogy ne maradjon rajta papírmaradvány. Ennyire egyszerű! A nap végén ráérsz majd rendesen elöblíteni.

2. TISZTÍTÁS ESTE OTTHONotthon

Ha hazaértél akkor ráérsz otthon, kényelmesen elöblíteni a kelyhedet este. Csak ürítsd ki a tartalmát, majd öblítsd el alaposan vízzel vagy illatmentes szappannal. Ha szappannal mosod el a kelyhet, akkor figyelj arra, hogy semmilyen szappanmaradvány ne legyen rajta a következő felhelyezésnél, mert bármilyen külső anyag irritálhatja a hüvelyedet. A kelyhet ciklus alatt nem kötelező rendszeresen kiforralni, ugyanis 100% orvosi szilikonból készül, amelyen nem tudnak megtelepedni a baktériumok.

3. CIKLUS ELŐTTI ÉS UTÁNI TISZTÍTÁS:

fazek

Ha fazékban szeretnéd fertőtleníteni az intimkelyhedet, akkor:
csak arra kell figyelned, hogy teljesen ellepje a víz a kelyhet. Ez nagyon fontos, mert ha nincs teljesen vízben forralás közben a kehely, akkor deformálódhat.
5-6 percig kell forralnod az intimkelyhedet.

mikro

Ha mikróban szeretnéd fertőtleníteni az intimkelyhedet, akkor:
Használd a fertőtlenítő dobozt, amelyben érkezett az intimkelyhed. Arra figyelj, hogy a dobozon lévő jelzésig lepje el a víz a kelyhet, különben deformálódhat forralás közben. 700W-os teljesítményre állítsd a mikródat és 5-5,5 percig hagyd benne az intimkelyhedet.
FONTOS: ne állítsd magasabb teljesítményre az előírtnál a mikródat, mert kicsapódhat belőle a víz, ami hosszútávon nem tesz jót a mikrónak.

Mi van, ha napközben nem tudom elöblíteni munkahelyen / iskolában?

Semmi gond, ahogy írtuk is, csak töröld ki szárazra egy tiszta zsepivel vagy WC papírral és nyugodtan használhatod tovább. Ráérsz a nap végén rendesen elöblíteni otthon.

Mi van, ha nincs mikróm?

Ha nincs mikró, akkor egy erre a célra rendszeresített edényben, fazékban is gond nélkül kiforralhatod a kelyhedet. Ahogy írtuk is fent, 5-6 perc forralást igényel a tisztítás.

Tévhitek, amelyek félrevezethetnek téged

Kering néhány téves információ az interneten az intimkelyhekkel kapcsolatban. Fontos, hogy általában olyan nők írják ezeket a cikkeket vagy fórumbejegyzéseket, akik csak “hallották” vagy “láttak olyat aki”…Persze fontos, hogy több helyről is gyűjtsük be az információt, de érdemes odafigyelni arra, hogy aki írja ezeket a véleményeket, vajon használt-e valaha intimkelyhet? Valószínűleg nem. Összeszedtük ide a leggyakrabban emlegetett tévhiteket:

Kitágít majd engem az intimkehely?

Az intimkehely nem tágít ki Téged. Az 100% orvosi szilikonból készült kehely felveszi a hüvelyfalad formáját. Lehet, hogy Te úgy érzed az elején, hogy nyom, talán feszít, de ez nincs így. Nem tágítja ki a hüvelyed a kehely semmiképpen sem. Ez egy tévhit mindössze!


Ez tök gusztustalan, miért is használnám?!

Nos, ha szerinted az gusztustalan, hogy szagtalan, szivárgásmentes menzeszed van, akkor lehet, hogy rajtad nem tud segíteni semmi sem! Aki azt állítja, hogy az intimkehely gusztustalan az téved: gondolj csak bele, akkor egy tampon micsoda, ha ez a szagtalan, szivárgásmentes megoldás gusztustalan?


Higiénikus ez? Csak leöblítem és kész? Szerintem ez nem tiszta...

Tényleg ilyen egyszerű, ahogy azt írjuk: csak egyszerűen fogod, kiüríted, leöblíted és máris használhatod újból. A kehely 100% orvosi szilikonból készült, amely anyaga miatt nem lehet melegágya a baktériumoknak, ezáltal a fertőzések is elkerülik az intimkelyhet. Az intimkehely használata legalább annyira tiszta és biztonságos, mint a tamponoké, sőt…A tampon anyaga sok esetben fertőzésveszélyt hordoz magában, míg az intimkehelynél ez kizárt.

Hogyan tudom használni pl. a munkahelyeden az intimkelyhet?

MUNKAHELYI HASZNÁLATnapkozben

Ha úton vagy napközben – például iskolában, munkahelyen, kiránduláson – akkor érdemes magaddal vinni egy fél literes műanyag üveget tiszta vízzel. Ürítéskor csak öblítsd le ezzel a kelyhet és már kész is vagy. Ha nincs lehetőséged arra, hogy vigyél magaddal vizet, vagy épp elfelejtetted, akkor sincs semmi gond: fogj meg egy zsepit vagy WC papírt és töröld szárazra a kelyhedet. Arra figyelj, hogy ne maradjon rajta papírmaradvány. Ennyire egyszerű! A nap végén ráérsz majd rendesen elöblíteni.

Nyilvános WC-ben hogyan tudom üríteni?

Ha nyilvános WC-ben kell ürítened a kelyhet, akkor csak öntsd bele a WC-be a kehely tartalmát és kész is vagy.Tisztítás nyilvános WC-ben: csak fogj egy zsepit vagy WC papírt, töröld szárazra ürítés után a kelyhet és máris mehet vissza. Nap végén ráérsz majd rendesen elöblíteni.

Ugye nem ereszt / szivárog a kehely?

Természetesen nem, ha rendesen van felhelyezve, akkor kialakításából adódóan nem szabad szivárogni a menstruációs folyadéknak. A helyes felhelyezésről itt találsz információt.

Mit mondanak mások, akik már kipróbálták?

fruzsina nemeth gombos1 timi2

Használhatom-e az intimkelyhet sportolás közben?

Természetesen igen! Az intimkehely tökéletes megoldás sportoláshoz, imádni fogod. Még úszhatsz is benne, hiszen nincsen zavaró cérna és több vért tud összegyűjteni a kehely, mint a tampon, ezért tovább is úszhatsz benne.

sportolas

Védd a környezetet, használj intimkelyhet

Tudtad, hogy a tamponok és betétek mennyire szennyezik a földet? 1 nő átlagosan az élete során több, mint:

110000db
tampont használ

Ez azt jelenti, hogy 11.000 tampon kerül utána a kukába személyenként…Ez hatalmas nagy szennyezést jelent a Föld számára. Ha már választhatunk, akkor minek szennyezzük tovább a földet?

Az intimkehellyel mindenki jól jár:

 • Te kevesebbet költesz a menstruációdra (a kehely ára pár hónap alatt megtérül)
 • és még a Föld is tisztább, egészségesebb lesz